ADHD kezelése a jóga és ayurvéda módszertanával

ADHD kezelése a jóga és ayurvéda módszertanával

A jóga módszertana belső beavatkozásként, belülről fakadó változással segíti a tünetek csökkentését.

Egyre többet találkozunk a gyermekkorban jelentkező ADHD diagnózisával. Kezelésének egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb és reményt adóbb szegmensével ismertet meg bennünket Mák Eszter ayurvédikus hatha- és gyermekjóga oktató. 

Mit tud hozzátenni a jóga az ADHD-s gyerekek szakszerű pszichiátriai kezeléséhez?

A pszichiátriai kezelések általában külső beavatkozásként jelennek meg. A jóga és ayurvéda módszertana „belső beavatkozásként”, belülről fakadó változással segíti a tünetek csökkentését, nem csak gyerekek, hanem felnőttek esetében is, természetesen a fejlődési szakasznak és fizikai alkatnak megfelelően.

Milyen alapokon nyugszik a tudomány, ami alapján Ön mint szakember az ADHD-s gyerekek gyógyulásához-jóllétéhez hozzájárul?

Mind a jóga, mind az ayurvéda tudományának alapját a több ezer éves tapasztalati úton való megfigyelés, megismerés, és az abból származó bölcselet képezi. Évezredeken át figyelték önmagukat és környezetüket tanulmányozva a jógik, és a mai napig használatos orvosi könyveikben hagyták ránk tudásukat. Már akkor megjelent a ma is modern tudománynak számító plasztikai sebészet például.

A jóga mint testedzés mellett milyen egyéb életmódbeli tanácsok-gyakorlatok tartoznak az ön által képviselt terápiás módszerhez?

Fontos tudnunk, hogy a jóga alapvetően nem testedzés, hanem egy olyan eszközrendszert tár elénk, mely lefedi mind a testi, lelki és szellemi egészségünkhöz szükséges fizikai, mentális és szellemi gyakorlatokat. Az ayurvéda ezt kiegészíti a követendő – alkatok szerinti – táplálkozás, helyes életmód, viselkedés és gondolkodásbeli hozzáállással, valamint leírja a kerülendő mintákat is, amelyek betegségeinket okozzák.

Mennyire elterjedt ez a módszer a világon az ADHD-val diagnosztizált gyermekek és felnőttek kezelésében?

Egyre több helyen alkalmazzák a jóga fizikai és mentális gyakorlatait, jellemzően alternatív megoldásként. Találkoztam olyan hazai pszichiátriai központtal, ahol az ADHD-kezelést kiegészítik jógaoktatással. Az ayurvéda és jóga gyakorlatainak együttes és fókuszált használatával az ADHD vonatkozásában máshol még nem találkoztam.

Milyen múltra tekint vissza az Ayurvédában az ADHD kezelése?

Az ayurvéda máshonnan közelíti a tünetek megjelenését. Itt arról van szó, hogy a mozgató és fő doshánk – a minket és környezetünket átható és működtető biológiai hajtóerő, a Váta – egyensúly kibillen, és ezt az egyensúlyvesztést kezeljük a helyes táplálkozás, a megfelelő jóga- és légzéstechnikák gyakorlásával. Ilyen értelemben ezek a tünetek és kezelésük mindig is jelen voltak.

Mit gondol, mennyire lehet ezt a nagy múlttal rendelkező módszert összehozni a modern pszichiátria gyakorlatával, hogyan egészítheti ki egymást a két módszer, a két szemlélet?

Tökéletesen kiegészítik egymást. Alapvetően úgy is említem a módszertant, mint az általában használatos terápiák (gyógyszeres kezelés, viselkedésterápiák, neurofeedback stb.) kiegészítőjeként, amely mégis nélkülözhetetlenné tud válni ahhoz, hogy a belső átalakulások által a végrehajtó funkciók működésében pozitív változás történhessen.

Évek óta foglalkozik ezzel a területtel, az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik. Személy szerint mit gondol, mit lehet elérni az ADHD-s gyerekek állapotában, ha ők is hisznek a módszerben és gyakorolják a feladatokat?

Meglepő módon a gyerekek tudják, hogy értük vagyunk ott a foglalkozásokon. Nagy figyelmet és odafordulást igényelnek, hiszen hiperaktívak, de hát pont ezért vagyunk ott. A gyakorlatok napi szintű beépítése (heti öt nap), még a gyakorlatok rövidségének figyelembe vételével is nehézséget jelent, hiszen a gyerekeknek azokon a kondíciókon kell változtatniuk, amik mindennapjaikat meghatározták, szokásaikká váltak. Ez a felnőtteknek és gyereknek egyaránt nehéz, ugyanakkor – mint ahogy a jóga gyakorlásnál is hangsúlyozzuk – a jóga és ayurvéda mindig hat, csak csinálni kell. Gyakorlói megerősödnek fizikumban, a belső központ kialakításával fókuszáltabbak és magabiztosabbak lesznek, képesek lesznek kontrollálni gondolataikat, és hatékonyabbá tudnak válni feladataik elvégzésében. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életre van lehetőség.

Az ön által említett komplett „kezelés” különösen kezdetben óriási erőfeszítést kíván a gyermektől és a szülőtől egyaránt. Ez egy, a körülöttünk lévő felgyorsult, sikerorientált, stresszes világgal ellentétes életmódot feltételez. Ön szerint mi motiválhatja az érintetteket abban, hogy meghozzák ezeket az erőfeszítéseket?

Azokon a nehézségeiken fog segíteni a módszertan, ami most épp akadályozza és nehezíti mindennapjaikat. Ami ma nehézséget jelent, az kitartó munkával pozitív hajtóerőként jelenhet meg életükben.

Aki ezt meg szeretné tenni, hol éri utol Önt?

A www.yogabogha.com weboldalon minden információ megtalálható.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu