Táplálkozás fontosságáról, különösen figyelemzavar, hiperaktivitás esetén

Táplálkozás fontosságáról, különösen figyelemzavar, hiperaktivitás esetén

Rengeteg különböző hírhordozón keresztül értesülhetünk arról, hogy az egészséges, minőségi táplálkozás nem csak fontos, hanem döntően befolyásolja életminőségünket, továbbmenve zavarainkat és betegségeinket. Így van ez a figyelemzavar és hiperaktivitás, illetve az egyéb idegrendszeri megbetegedések esetén is.

Amikor – és szinte kivétel nélkül – figyelemzavaros gyerekekkel és felnőttekkel találkozom, kiderül, hogy táplálkozási szokásaik kifejezetten megtámogatják a tünetek (ki)alakulását, illetve fokozták is azt.

Legegyszerűbb példával élve, a táplálék testünknek olyan, mint autónknak az üzemanyag. Anélkül nem megy, nem működik. Mennél magasabb oktávszámú üzemanyagot kap, annál jobban halad. Ételünk mennél több tápértékkel rendelkezik, szervezetünk annál több ásványi anyagot, vitamint tud a szövetekbe beépíteni, így az annál egészségesebben működik, annál inkább képes az egyensúlyt, harmóniát megteremteni és fenntartani. Nem utolsó sorban pedig kulcsfontosságú a stressz kezelésében, erről azonban szóljon egy másik írás.

Betegség akkor alakul ki, mikor egyensúlyunkból hosszabb ideje kibillenve élünk, és ezeket fizikai és mentális síkon, szokás szintjén kondícionáljuk. Ezért is olyan nehéz megváltoztatni őket. Már az étkezési szokásaink megváltoztatásával sokat tudunk tenni idegrendszeri panaszaink csökkentésért. Táplálkozzunk rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben. Együnk többször kevesebbet. Meleg reggeli nélkül ne induljunk el otthonról, pláne gyerekeink. A legkiadósabb étkezés az ebéd legyen, dél és kettő óra között elfogyasztva. Vacsoránk könnyebb, mint az ebéd, és szintén meleg legyen, akár egy finom tápláló krémleves. Messzire kerüljük a száraz nasikat, meg úgy egyáltalán a közben-evést. Az emésztést megzavarja. Nasik, mint például a chips, pattogatott kukorica fokozza a tüneteket, mert ugyanazt a száraz, könnyű minőséget tartalmazza, mint amely a kibillenést okozza. Kerüljük a stimulánsokat, különösen a kávét. Amíg az egészségünk helyreállítása zajlik, helyettesíthetjük gyömbér főzettel. Ez az önbizalmunkra is növelő hatással bír.

A helytelen szokásainkat átalakíthatjuk, újra kondícionálhatjuk. Önmagunkat meghaladhatjuk, és ezt megtaníthatjuk gyermekeinknek. Önmagában a tünetek gyógyszeres kezelése átmenetileg a felszínen hozhat látszólagos eredményt, de a tünetek gyökerénél fikarcnyit sem változtat. Csak az önfejlesztés és önmeghaladás tud valós pozitív változást eredményezni. De a személyiségünk fejlődéséről is szóljon egy másik cikk 🙂

A hamarosan induló tanfolyamon mélyebben belemegyünk a tüneteket kiváltó pszichológiai okokba, és abba, hogy a jóga és ayurvéda eszköztárával hogyan tudjuk azokat csökkenteni.

Szeretettel várlak!

https://www.facebook.com/events/186491045632700/

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu