Felébredés és felnövekedés

Felébredés és felnövekedés

2019-ben immáron 7. éve jógázom. Ez az időtartam az első egy-két évhez képest több, magához a jóga tudományához édeskevés. Amiért mégis nagyon értékesnek érzem ez a hét évet az az, hogy teljesen átformálódott bennem miért jógázom, hogy jógázom, milyen attitűddel teszem. Ez alapjaiban határozza meg, hogy bánok a testemmel, elmémmel, lelkemmel, s korrelál azzal, ahogy másokkal az oktatás során viselkedem. Az oktatás alapját meghatározza, milyen emberré váltam, mit hoztam ki a lehetőségekből.
A jóga oktatása nagy falat. Minél inkább haladok előre az időben és a tapasztalásban, talán érezhetném magam komfortosabban az oktatásban, valójában egyre mélyebb szintről érint meg a benne rejlő felelősség.

Felébredés és felnövekedés. Tanárom sokszor hangsúlyozza a felnövés, felébredés különbözőségét és fontosságát. A felébredés spirituális fejlődésünket sugallja, a felnövekedés pedig mentális egészségünket és érésünket. Ideális esetben a kettő párhuzamosan halad. A valóságban a helyzet azonban egyáltalán nem ideális. A “segítők világában” úgy tűnik, a felnövésben vannak erőteljes elakadások. Ezzel természetesen nincs baj, hiszen mindannyiónkat érték traumák, mindannyiónknak vannak hiányai. A gond ott kezdődik, amikor ezeket nem fedjük fel, nem dolgozzuk meg, hanem projektálunk, és ezeket a környezetünkön kérjük számon, illetve másokon verjük le. Akár a diákjainkon, gyermekeinken, kollégáinkon és barátainkon. Óriási károkat tudunk okozni, ha nem fordítunk kellő figyelmet önmagunk fejlesztésére, traumáink felismerésére és átdolgozására, majd meghaladására, ugyanis ez a folyamata én-fejlődésünek. Személyiségünknek vannak részei, melyet a jóga fizikai és szellemi gyakorlatian keresztül tudunk fejlszteni. A traumáink, hiányaink feldolgozásában azonban nem lesz elegendő, külső szakember felügyelete, hozzáértő segítsége, esetleg egy támogató közeg vagy közösség szükséges. Önmagam számára nem vagyok teljességemben elérhető, látható, szükségem van tükörre, melyben tökéletlenségemben visszatükröződhetem. Ezek által a felismerések által tud önreflexiónk létrejönni és mélyülni. Önreflexió nélkül pedig nem lehetek mások segítségére.

Szerencsés időkben élünk. Talán sosem volt még ennyire elérhető és szembetűnően jelenlevő a változtatás lehetősége.


Vélemény, hozzászólás?

Close Menu