Öntudatosság – J. Krishnamurti

Öntudatosság – J. Krishnamurti

Remélem többeteknek hasznosságot hoz J.K. gondolata. Idézem.
(vagy) Talán ő idézett, ahogy a könyv kinyílt ennél a magvas gondolatnál, s így eljuthat hozzátok.
Pont ma.

“Csak az nem ismétli meg önmagát, amit teljes mélységében megértettünk.

Az öntudatosság állapotában semmi sem marad titokban, mivel olyan tükröt állít elénk, amelyben minden torzítás nélkül látszik. Az összes gondolat és érzés a tudatosság szűrőjére hullik, hogy megfigyeljük, tanulmányozzuk és megértsük. A megértésnek ezt a folyamatát azonban gátolja a helytelenítés vagy elfogadás, ítélet vagy azonosítás. Minél többet lát és ért a szűrő, annál erősebb a tudatosság, és ennek köszönhetően magasabb szintű lesz a megértés. Csak semmi kötelesség vagy kényszer! A fájdalom és szomorúság majd megteremti azt a kielégíthetetlen érdeklődést, amelynek saját törvényszerűségei vannak.

Egy lassan mozgó dolgot tudunk követni, egy gyors gépet viszont le kell lassítani, ha mozgását tanulmányozni akarjuk. Hasonlóképpen a gondolatok és érzések is csak akkor tanulmányozhatók vagy érthetők meg, ha az elme képes a lassú feldolgozásra. Amikor viszont ráébred a képességeire, felgyorsulhat működése, aminek hatására különösen nyugodttá válik. Ha egy ventilátor nagy sebességgel forog, a lapátokat egyetlen fémlapnak látjuk. Az elme lassítását tehát meg kell oldani, mivel akkor minden gondolat és érzés követhető és megérthető lesz. Csak az nem ismétli önmagát, amit teljes mélységében megértettünk.”

A szűrőt beazonosíthatod a megfigyelővel. Szemlélővé válsz.
Az elmének szükséges megtanítani a lelassulást.
Gyors világban élünk és gyorsan.
Tanulnunk szükséges a lassulást.

A lassulásban a figyelem erősödik.
A figyelem erősödésében annak zavara, csillapszik.

TANFOLYAM I. 
május 16. 17-20 óráig
május 23. 17-20 óráig

TANFOLYAM II. (hétvégi csoport)
Május 18. 9-12 óráig
Május 19. 9-12 óráig

A tanfolyam díja: 16.000 Ft

(A tanfolyam díja tartalmaz jegyeztet, illetve a gyakorláshoz felhasználásra kerülő ayurvédikus alapanyagokat pl.: olaj)

Jelentkezés: info@yogabogha.com

LIMITÁLT a férőhelyek száma!

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu