Egyre elterjedtebb az elfogadása annak, hogy a gyerekjóga mennyire hatékonyan ki tudja egészíteni a különböző korcsoportok oktatási rendszerét. Ősszel beköszönt a sok-sok változás szele, kezdődik az iskola, a gyerekeknek vissza kell állnunk a meghatározott keretben működő hétköznapokba, és folyton helyt kell állniuk a suliban, a különóráikon. Ezt mind, mind a felgyorsult világunk versenyszellemben plántálja beléjük, és ez nyomot hagy bennük. Ezzel egyidejűleg megjelennek a különböző képességek (fókuszáltság, kitartás, együttműködés, összpontosítás, figyelemmegtartás, kreativitás) hiányai, ami hatással van nem csak az iskolai, hanem az otthoni viselkedésükre is.

A jóga – és egyben a gyermekjóga – olyan tudás -, és eszköztárt kínál, amely segít megtanulni elengedni a felesleget, segít egyensúlyba kerülni. A túl sok inger hatására nő a stressz a gyerekekben, ezért a jóga kulcsfontosságú a stressz oldásában, hiszen a gyerekek önfeledten kijátszhatják magukból az esetleges félelmeiket, így önbizalmuk növekszik.

A mentális egészség mellett hangsúlyt fektetünk a GERINC állapotára, amelyre szintén hat a gyerekek pszichés állapota. Kisgyermekkorban és a serdülőkor elején hirtelen növekszik a csontozat, az izomzat nem tud ugyanilyen tempóban fejlődni, ezért izomgyengeség alakulhat ki. Az ún. hanyag testtartás ebben a korban természetes jelenség. Különösen fontos a gerinc menti izomzat erősítése kisiskolás gyerekeknél, hiszen a gerinc terhelése az iskolapadban töltött órák alatt jelentős. A korosztályoknak megfelelő játékos jógagyakorlatokkal, és a közbe iktatott nagymozgásos feladatokkal az izomzat erősödik, elkerülhető a már gyermekkorban fellépő scoliosis.

A gyermekjóga további jótékony hatásai:

  • alapvető a figyelem összpontosításában
  • az akaraterő növelésében
  • a memória fejlesztésében
  • testtartást javító, erősítő feladatok
  • készségfejlesztő feladatok (együttműködő készség, összpontosítás, helyes testtartás, testtudat, kitartás, figyelemmegtartás, kreativitás)

„A jóga ott hat, ahol hatnia kell.”

A gyermekjóga órák 45 percesek.

Close Menu